‘Wâldspultjses en andere boerderijen van de Friese Wouden’

Boerderijenstichting Fryslân stelt in 2016 ‘Wâldspultjses en andere boerderijen van de Friese Wouden’ centraal op haar jaarlijkse thema-avond.

Programma:

19.30 – Inloop met koffie

20.00 – Opening door voorzitter Piet Vellinga

20.10-20.50 - Inleiding Wâldspultjses en andere boerderijen van de Friese Wouden door Jacob van der Vaart

20.50-21.10 - Pauze

21.10-21.50 - Tweede deel inleiding Jacob van der Vaart

21.50-22.00 - Tijd voor enkele vragen en afsluiting door de voorzitter .

Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 17 maart 2016 in dorpscentrum ‘Yn ‘e Mande’ in Tytsjerk, Noarderein 1. Aanvang 20 uur. Zaal open en ontvangst met koffie vanaf 19.30 uur. Dit dorpscentrum is gevestigd in een voormalige boerderij die velen van u nog zullen kennen van eerdere bijeenkomsten.

De boerderijen in de Friese Wouden, van groot tot klein, vormen een belangrijk en boeiend onderdeel van de agrarische en sociaal-economische geschiedenis van Fryslân. De woudboerderijen en de woudhuisjes leveren een belangrijke bijdrage aan de landschappelijke bijzonderheid van dit deel van de provincie. Bij de beschouwing van de boerderijen in Fryslân trekken die in de Wâlden nog al eens aan het kortste eind. Aan die betrekkelijke onbekendheid wil de Boerderijenstichting in 2016 iets gaan doen.

Wâldspultsjes - klein

Wâldspultsjes - groot

Op deze thema-avond staat een inleiding in twee delen op het programma. De inleiding wordt verzorgd door ons bestuurslid Jacob van der Vaart. In zijn lezing schetst hij een beeld van de nederzettingsgeschiedenis van de streek met de agrarische ontwikkeling die daarbij hoorde. Tot welke variatie aan boerderijtypen heeft dat geleid? En welke plaats in de ontwikkeling nemen de kleine wâldspultsjes en wâldhúskes daarbij in? Hoe staat het met die “monumenten van bescheidenheid” ?

U kunt uw komst aanmelden op info@boerderijenstichtingfryslan.nl of 0513-412217.

Gepubliceerd: woensdag 9 maart 2016

Overige nieuwsberichten