Holwert, Merdwerterwei 4, met in de linker voorkamer papieren behangsels met panoramische voorstellingen
Dit jaar stond de jaarlijkse excursie van onze boerderijenstichting Fryslân in het teken van herbestemming van boerderijen. Er was gekozen voor twee soorten voorbeelden. Bij de eerste stond het programma in het teken van de verkoopbaarheid en betaalbaarheid van gerenoveerde boerderijen met behoud van de karakteristieke elementen. Bij het tweede voorbeeld ging het om renovatie en restauratie, waarbij voor de opdrachtgever met name de monumentale waarde voorop staat. Voor welke keuzes komt een opdrachtgever te staan?
De boerderij waarin 5 woningen
Bij de eerste boerderij die bezocht werd was een door het bedrijf Timmermantsjoender uit Garijp gerenoveerde stelpboerderij waarin 5 wooneenheden zijn ondergebracht. Een forse boerderij en beeldbepalend gelegen aan de Rengersweg 2 in Oentsjerk aan de hoofdroute door het dorp. Het project is gereed en de wooneenheden staan nu te koop. Johan Timmermans gaf uitleg over zijn visie op de haalbaarheid van een plan. Over de praktische aanpak, noodzakelijk om het financieel rond te krijgen, werd verschillend gedacht. Bijzonder is dat een boerderij op deze specifieke locatie voor het dorp behouden is gebleven.
De kop-romp boerderij Nieuw Stedma
Een volgend voorbeeld was de onder architectuur van Adema Architecten prachtig gerestaureerde boerderij Nieuw Stedma in Eastermar van de familie Sprokkereef. Hier volgde een rondleiding, waarbij het gezelschap in 2 groepen opsplitsing werd. De ene groep genoot van de lunch in herberg De Parel in het mooie dorpscentrum terwijl de andere groep de boerderij bezocht, waarna er gewisseld werd. We werden rondgeleid door de eigenaar en architect Siebe van Seijen, verantwoordelijk voor het restauratieplan.
Het bijgebouw was ten behoeve van het realiseren van een atelier voor schilderen en exposities op een creatieve manier verhoogd. Van hieruit was een esthetisch en eigentijds verbindingsdeel naar de boerderij aangebracht. Deze is op een moderne en smaakvolle manier verbouwd. Door een ingreep in de schuur was deze voorzien van een goede lichtschepping. Ook het voorhuis, waaraan te zien was dat het in een rijke periode is gebouwd, sprak ons aan.
De kop-hals-romp boerderij te Holwert
Voor onze derde boerderij trokken we naar Holwert waar we de eveneens door architect Van Seijen gerestaureerde boerderij van Theo Broersma en Marjolein Boonstra mochten bezichtigen. De boerderij met het grote onderkelderde dwarsgeplaatste voorhuis is prachtig gesitueerd. Deze ligt aan de rand van Holwert, met een wijds uitzicht richting het Wad en met als blikvanger de hoge kerktoren van het dorp. In het vroegere teskhûs werden we met koffie en koek gastvrij ontvangen. Eerst werden we met beelden op de hoogte gebracht van de restauratieplannen en de keuzes die zijn gemaakt. Daarna volgde in 2 groepen de rondleiding door de eigenaar en wederom architect van Seijen. Zeer bijzonder zijn prachtige en zeldzame gerestaureerde behangsels met panoramische voorstellingen in één van de voorkamers. Bijzonder is ook de grote kelder met op de vloer een met een stalen plaat afgedekte waterput. Eén van de ruime bijgebouwen is ingericht voor B & B gasten. De restauratie was een hele klus vertelde Broersma die nog niet is afgerond.
Holwert aan zee
Daarna werden we nog met filmbeelden meegenomen naar het inmiddels via radio en t.v. bekende project “Holwert aan Zee” waarvan de heer Broersma één van de trekkers is. Een project waarvoor vanuit een aantal invalshoeken inmiddels al vele miljoenen beschikbaar zijn gesteld. Holwert moet via een vaarverbinding weer rechtstreeks aan de Waddenzee komen te liggen. Een grote economische en ecologische opsteker voor het gebied. Alle gasten waren onder de indruk en wensten hem en de zijnen heel veel succes.
Met dank aan iedereen die mee geholpen heeft om deze excursie tot een succes te maken.
Piet Vellinga (voorzitter boerderijenstichting Fryslân)