Open Monumentendag Tytsjerksteradiel : “Van Herenboer tot heidehipper”

 Open Monumentendag Tytsjerksteradiel :  “Van Herenboer tot heidehipper”

Zaterdag 9 september van 10 uur tot 17 uur

Boeren, burgers en buitenlui

In het tweede weekend van september beleeft de Open Monumentendag haar 31ste editie. Het thema van dit jaar gaat over boeren, burgers en buitenlui. Rond dit thema heeft de Stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel samen met heel veel andere vrijwilligers een programma rond het dagelijks leven van vroeger gemaakt. Een zevental eigenaren van bijzondere monumenten in Earnewâld, Garyp en Sumar zetten de deuren voor u open. Er is deze zaterdag voor jong en oud veel te zien en te beleven. Geniet van deze dag bijvoorbeeld eens op de fiets! Er is een mooie route uitgezet langs de monumenten en het fietspontje in Earnewâld vaart de hele dag. Ook met de auto of zelfs te voet zijn alle monumenten bereikbaar. Op www.openmonumentendag.nl  onder Tytsjerksteradiel vindt u het hele programma en de routebeschrijving.

Programma

Het centrale informatiepunt van de dag is bij het Toeristenbureau in Earnewâld. De tocht voert u ook naar (of van) het Landbouwmuseum/ bezoekerscentrum It Wiid in Earnewâld waar u nog veel meer over het vroegere boerenleven en over het gebied de Alde Feanen te weten kunnen komen. In Earnewâld krijgt u uitleg in het piepkleine museum It Kokelhûs. Orgelmuziek klinkt uit de erachter geleden Agneskerk, ook een  bezoek waard. In Garyp mag u een kijkje nemen in het huis van de vroegere kunstschilder Klaas Koopmans (1920-2006). Wist u dat er vroeger witte nonnen in Sigerswâld woonden?. In de kerk van Garyp hoort u hier een verhaal over.  Over het behoud van een authentieke boerderij aan de Heerenweg in Sumar krijgt u ”achter”  uitleg van de Monumentenwacht. Iets verder aan de Heerenweg komt u meer te weten over uilenborden en rietdekken. Tot slot ziet u in  Sigerswâld op een voorname boerderij hoe een herenboer zich vroeger verplaatste met rijtuig en paard.

Een fietstocht is uitgezet langs de opengestelde monumenten door het open landschap van De Alde Feanen naar de groen omzoomde landerijen van Garyp en Sumar. Bij Sumarreheide komt u langs het laatste stukje heide!.

Op www.openmonumentendag.nl  onder Tytsjerksteradiel vindt u het hele programma en de tijden van de activiteiten.

Over de BankGiro Loterij Open Monumentendag
Open Monumentendag is een jaarlijks evenement, dat gehouden wordt in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days. Vanaf 2016 is de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, de hoofdpartner van de Open Monumentendag. Door de BankGiro Loterij Open Monumentendag is het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk voor een breed publiek.

www.karakteristyk.nl

info@karakteristyk.nl

Jan en Sjut met geit voor It Kokelhus (foto Tjamme Tilstra)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *