Theater: Boerderij in de Buurt
In het kader van het jaar van het Cultureel Erfgoed én Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa, organiseert de Boerderijenstichting Fryslân het theaterstuk Boerderij in de Buurt.
De inhoud van het stuk
De aanwezigheid van historische boerderijen is voorwaarde om prettig te wonen, te werken en te recreëren op het platteland. Die boerderijen moeten dus behouden worden.
Het gebouwde agrarisch erfgoed is als vanzelfsprekend verbonden met het omliggende land. Daaraan ontleent het zijn betekenis. Ook de sociale structuur waarvan de bewoners van de boerderijen deel uitmaken speelt een grote rol. De van oorsprong agrarisch cultuur ontmoet “stadse” invloeden. In de huidige maatschappij komt er steeds meer nadruk te liggen op de eigen rol van de eigenaar, de buren en andere partijen. Dat leidt tot nieuwe keuzes en oplossingen.
Daarover gaat dit door Yvon Haan geschreven toneelstuk. De regie is in handen van Gerja Meima.
Bedoeld voor iedereen die “iets heeft met het platteland”
Het toneelstuk richt zich op eigenaren en bewoners van historische boerderijen, mensen die beroepsmatig en/of vrijwillig bij erfgoed en plattelandsontwikkeling betrokken zijn, en al die anderen die iets hebben met oude boerderijen en het goede buitenleven.
Wat deze mensen bindt is de interesse voor het “landelijk” leven. Het platteland in al z’n aspecten: de (grotendeels voormalige) agrarische cultuur, de inrichting van het land, de natuur, de landelijke bouwkunst, de relatieve rust t.o.v. het stedelijke leven, de economie van het platteland, de sociale samenhang, de historie, etc.
Het programma
Als Boerderijenstichting Fryslân bieden we naast het stuk graag een extra programma aan, voor wie geïnteresseerd is in erfgoed en boerderijen:
19.00 mogelijkheid Uniastate te bezoeken, inclusief rondleiding
20.00 Aanvang stuk ‘Boerderij in de buurt’
21.00 Mogelijkheid Aldahuys te bezichtigen, inclusief rondleiding
Voor wie niet naar Uniastate gaat, gaan de deuren van ’t Aldahuys om 19.30 uur open
Locatie
We zijn zeer blij met de locatie waar het stuk wordt opgevoerd, namelijk ’t Aldahuys (Op ‘e Terp 6 te Bears). Deze ‘theaterboerderij’ biedt een prachtige locatie voor het stuk en is daarnaast op zichzelf een prachtige boerderij uit 1792 om te zien. Parkeren is mogelijk rond ’t Aldahuys; u zult ter plaatse een parkeerplaats krijgen toegewezen.
Tickets
De tickets voor de voorstelling en het randprogramma kosten € 15,-, inclusief koffie vooraf en een drankje na de tijd.
Tickets zijn te koop via:
13 juni: https://www.ticketkantoor.nl/shop/BIDB
14 juni: https://www.ticketkantoor.nl/shop/BIB
In de papieren nieuwsbrief is ook 12 juni als speeldatum vermeld. Deze is helaas komen te vervallen.
De flyer voor het evenement vindt u hier: Flyer_BiB.pdf
Idyllische terpdorp Bears
Het agrarisch terpdorp Bears duikt op in het vlakke boerenland. Het is ontstaan in de vroege Middeleeuwen. Het dorp werd ontsloten door de Jaanfeart, die nog steeds door de landrijen meandert. De huidige ontsluiting loopt via de weg vanaf de vroegere Middelzeedijk, de Hegedyk.
De kerk werd oorspronkelijk in de dertiende eeuw gebouwd en in latere tijden vergroot en verbouwd. Tegenover de kerk ligt het terrein van Uniastate, een dubbel omgracht terrein waar een modern skelet de contouren van het verdwenen hoofdgebouw weergeeft. Aan de oorspronkelijke boerderij die op het statenterrein gestaan heeft herinnert niets meer. Gelukkig is het poortgebouw bewaard gebleven.
Aan de andere zijde van de kerk ligt de historische kop-hals-rompboerderij ‘t Aldahuys uit 1792. De huidige bewoners verbouwden de ‘pleats’ naar hedendaagse maatstaven maar lieten de schuur en de stal zoveel mogelijk intact. ’t Aldahuys ligt aan een kanoroute en biedt mogelijkheden voor allerlei activiteiten op het gebied van kunst en cultuur.
Deze locatie leent zich bij uitstek voor het theaterstuk Boerderij in de buurt. De theaterproductie is ontwikkeld door Agrarisch Erfgoed Nederland, in het kader van het Agrarisch erfgoed en omgeving. De uitvoering wordt gehouden in de Friese schuur.
Omtrent het theaterstuk
De theatervoorstelling BOERDERIJ IN DE BUURT ‘gaat in gesprek’ met het publiek, over nieuwe kansen voor het platteland
De aanwezigheid van historische boerderijen is voorwaarde om prettig te wonen, te werken en te recreëren op het platteland. Die boerderijen moeten dus behouden worden. Het gebouwde agrarisch erfgoed is als vanzelfsprekend verbonden met het omliggende land. Daaraan ontleent het zijn betekenis. Ook de sociale structuur waarvan de bewoners van de boerderijen deel uitmaken speelt een grote rol.
De van oorsprong agrarisch cultuur ontmoet “stadse” invloeden. In de huidige maatschappij komt er steeds meer nadruk te liggen op de eigen rol van de eigenaar, de buren en andere partijen. Dat leidt tot nieuwe keuzes en oplossingen. Daarover gaat dit toneelstuk. En: het publiek krijgt aan het eind van de voorstelling de gelegenheid op de inhoud te reageren.
Korte inhoud
Emma en Boris hebben 30 jaar geleden een boerderij gekocht en opgeknapt. De boerderij heeft nu een woonbestemming. Emma is kostwinner, zij heeft een goedlopend internationaal bedrijf en is eigenlijk altijd op reis. Boris is lifestylecoach en werkt vanuit de boerderij. Een groot deel van het onderhoud van de boerderij en de tuin wordt bekostigd door yogalessen en meditatie/lifestyle coaching die hij in de tuin en de verbouwde stallen organiseert. Boris en Emma hebben geen kinderen.
Emma’s ouders, Jet en Hans, wonen in een caravan op het erf. Ongeveer 5 jaar geleden ontstond het plan om de schuur op het erf om te bouwen tot tweede woning, waar de ouders van Emma hun intrek zouden nemen en hun oude dag zouden slijten. Ze trokken in de caravan met de verwachting dat ze meteen aan de verbouwing van de schuur zouden kunnen beginnen.
Het verbouwingsproject is gestagneerd. De schuur blijkt binnen de stankcirkel van buurman (boer) Bart te vallen en kan daarom geen woonbestemming krijgen. Emma, Boris en Saar (gebiedsmanager) proberen Bart zover te krijgen dat hij zijn bouwblok verplaatst. Hij weigert, hij wil juist uitbreiden; dat is de enige mogelijkheid om de zaak draaiende te houden, zodat Kees, zijn zoon, de boerderij straks kan overnemen.
De schuur raakt steeds verder in verval en de situatie escaleert. Er komt storm. De moeder van Emma pakt haar koffers. De bliksem slaat in de schuur…
BOERDERIJ IN DE BUURT
Yvon Haan – tekst
Gerja Meima – regie
Gerard Hendrix – organisatie
Ewoud van Arkel – publiciteit
Spelers:
Saar Jeanette Meima / Esther van de Zouw
Bart Dick van de Put
Jet Engelien Rakhorst
Hans André van Es
Boris Rik Thybaut
Kees wordt naar gezocht
Lokale gastrol: wordt naar gezocht
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!