Verslag Jubileumdag Ald-Barrahûs 150 jaar

Boerderij Ald Barrahûs bij Wurdum bestaat 150 jaar. Een agrarisch bedrijf met historische bezienswaardigheden.

Dit jaar bestaat de monumentale boerderij van de familie Jongbloed, donateur van onze boerderijenstichting Fryslân, 150 jaar. 

De boerderij werd tegelijk met de naastgelegen spoorlijn in 1867 gebouwd ter vervanging van een boerderij die vanwege de aanleg van deze spoorlijn in de weg stond. 

Folkert, Betty en zoon Lykele zijn niet alleen een ‘tûke’ boeren maar ze zijn eveneens enthousiast bezig de boerderij in originele staat te houden. Eveneens hebben ze kans gezien in de loop der jaren oude boerengereedschappen en oude huishoudelijke spullen te verzamelen. Met hulp en steun van het “Fryske boerespul” werd het schuurgedeelte beter bedrijfsmatig benut door in de “gollen” een loopstal te maken voor hun jongvee. Daarnaast is het voorhuis met pronkkamer, kamer, molkenkelder, keuken en slaapvertrekken  geheel in oude sfeer ingericht.
Vermeldt moet natuurlijk  nog worden het parmantige in de voortuin geplaatste beeld van “De soldaat van Barrahûs”, waaraan een bijzondere sage verbonden is die zich hier heeft afgespeeld.

 

Zaterdag 1 april was de boerderij ter gelegenheid van dit 150 jarig bestaan de hele dag voor het publiek geopend. Veel volk kwam er van heinde en verre op af. Folkert en Betty hadden hun kinderen, vrienden en bekenden opgetrommeld om alles in goede banen te leiden. We konden begeleid door in klederdracht gestoken “bewoners van weleer” alle woon- en slaapvertrekken bezoeken ingericht in de sfeer van toen. In de schuur zat een eendenkorfvlechter en liep het jongvee. In de oude stal werd uitleg gegeven over oude (boeren)gereedschappen en stonden de pas geboren kalfjes. Buiten was het wasdag, uiteraard op de vroeger gebruikelijke wijze. In de loopstal trokken de circa 100 melke koeien zich weinig aan van alle belangstelling.
Tenslotte kon aan de keukentafel onder het genot van een kopje koffie gezellig worden nagepraat over alle moois wat hier te zien en te beleven was. Een combinatie van een fraaie oude boerderij met een modern melkveebedrijf.

Als Boerderijenstichting Fryslân hebben we hiervoor grote bewondering en waardering.

Website: aldbarrahus.com

Hans de Haan en Piet Vellinga

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *