De meest gemaakte fouten met dakisolatie

Samenvatting

akisolatie is een slimme manier om energie te besparen zonder dat er grote kosten gemaakt moeten worden. Maar je moet er wel voor zorgen dat het isolatiemateriaal op de juiste manier wordt aangebracht. Doe je dit niet, dan kan het zijn werk niet goed doen. In ergere gevallen moet zelfs de beste cv ketel te hard werken om je woning warm te houden, en dat kost bakken met geld. Hier is een lijst met veelvoorkomende fouten bij dakisolatie die je moet voorkomen.

Te weinig materiaal
Veel mensen denken dat te veel dakisolatie problemen kan veroorzaken, zoals schimmel. Maar dat is een fabel. Het grootste risico ontstaat wanneer er te weinig isolatiemateriaal wordt gebruikt of als sommige delen van het dak niet geïsoleerd zijn. Hierdoor ontstaan er luchtlagen waarin vocht zich gaat ophopen. Gevolg: vochtproblemen. De juiste hoeveelheid isolatiemateriaal hangt af van het materiaal dat je kiest en de isolatiestandaarden die je wilt bereiken. Daarnaast moet je letten op de R-waarde en U-waarde van isolatiematerialen. Hogere R-waarden en lagere U-waarden duiden op een betere isolatie. Bovendien is het slim om rekening te houden met de steeds strenger wordende isolatienormen. Je kunt dus beter iets dikkere dakisolatie gebruiken wanneer je een dak gaat isoleren.

 

 

Onvoldoende lucht- en dampdicht
Een goede dakisolatie moet doorlopen zonder onderbrekingen. Openingen kunnen er namelijk voor zorgen dat warmte kan ontsnappen via luchtstromen. Dit is natuurlijk niet energie-efficiënt en daardoor kan er zelfs schimmelvorming ontstaan bij hoge luchtvochtigheid. Je kunt hiervoor luchtdichte folie en een dampscherm gebruiken, naden en overgangen afdichten met tape en eventuele kieren opvullen met PUR-schuim. Zorg er tenslotte voor dat er voldoende ventilatie is om vochtige lucht af te voeren.

 

 

De buitenzijde niet winddicht en niet damp-open
Dakisolatie draait niet alleen om een warme binnenkant. Het is minstens zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de buitenkant van je dak goed beschermd is tegen wind en regen. Isolatie en winddichtheid gaan hand in hand, want als er koude lucht in je dakisolatie terechtkomt, verlies je gegarandeerd warmte. Maar er is nog iets: je dak moet kunnen ‘ademen’, net zoals jij in de winter warm wilt blijven maar toch wilt voorkomen dat je gaat zweten. Dit is ook weer een manier om vochtproblemen en schimmelvorming te vermijden.

 

 

De isolatie te hard aandrukken
Tot slot moet je voorzichtig zijn en het isolatiemateriaal niet te hard aandrukken, anders verlies je warmte. Het isolatiemateriaal werkt namelijk door de lucht die erin zit. Als je het te hard aandrukt, duw je die lucht eruit, waardoor het isolatiemateriaal niet meer goed isoleert. Een handige tip is om het isolatiemateriaal zorgvuldig op maat te snijden, zowel in de dikte als in de breedte. Zorg ervoor dat de stroken iets breder zijn dan de afmetingen (1 tot 2 cm), zodat ze goed passen en geen luchtlekken veroorzaken, maar druk ze niet te hard samen om de prestaties optimaal te houden. Houd deze tips in gedachten wanneer je het dak gaat isoleren.

Bron: Monumenten.nl/Bouwwereld.nl