Fietsen rond Beetsterzwaag

Samenvatting

Op zaterdag 24 mei 2025 vond de traditionele fietstocht plaats, georganiseerd door de Boerderijenstichting Fryslân (BsF) in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum (FLM). De tocht ging ditmaal langs verschillende boerderijtypen in en rond Beetsterzwaag.

Met een sneltreinvaart was de inschrijving volgeboekt en ontstond er zelfs een wachtlijst voor deelname aan de tocht.
Het verzamelpunt was de Buorskip in Beetsterzwaag, alwaar voor alle deelnemers koffie klaar stond met een grote plak cake. Toen iedereen aanwezig was werd men welkom geheten door Goffe Jensma, bestuurslid van BsF. Hij legde uit dat de tocht bestond uit het bezichtigen van prachtige landgoederen rond Beetsterzwaag, waarvan we er zelfs eentje van binnen mochten bekijken. De natuur rond het Beetsterzwaag is prachtig en het weer zat mee, niet te warm en droog.

 

 

In twee groepen vertrok men. Fietsend langs landgoederen Harinxmastate en Lauswolt, alsmede de boerderij ‘Bethlehem’, die waarschijnlijk stamt uit de 17de eeuw en deel was van een klooster. Na een kilometer fietsen linksaf de Achterweg op. Aldaar, op nummer 1, ligt het Landgoed Olterterp. Hier wonen Jellie Nicolay en Meindert Visser, door wie wij warm onthaald werden.

 

 

Meindert vertelde over de historie van de boerderij, van kinderen, die er in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken hadden gezeten en van de restauratie aan de prachtige boerderij. We mochten naar binnen. Met groot gevoel voor stijl en behoud van originele details is de boerderij geschikt gemaakt voor moderne bewoning.

 

Aankomst in Wijnjewoude, bij De Stripe, voor de lunch.

 

Rond 11.15 uur werd de fietstocht vervolgd. We kwamen langs het prachtige pand ‘Huize Olterterp’, nu de passende zetel van het Fryske Gea. Vervolgens via het buurtschap Selmien door naar Wijnjewoude, alwaar in hotelrestaurant De Stripe om 12.45 uur de lunch klaarstond. Aan grote tafels zaten we gezellig met elkaar te praten en deden we nieuwe contacten op. Vele mensen deden al voor de derde keer mee aan de fietstocht, die BsF jaarlijks organiseert.

 

Na de lunch, die uitstekend gesmaakt had, vervolgden we de tocht. Buitengekomen bleek het een beetje te miezeren, maar we hadden geluk en de meeste buien waaiden over. Rond 14.45 uur sloegen we de oprijlaan in naar de boerderij van de familie Catrinus Bouma. Deze statige ontginningsboerderij ligt schitterend midden in de weilanden en is 140 jaar geleden gesticht door de rijke eigenerfde boerenfamilie Andringa. Zij hadden het land dat na de vervening in cultuur was gebracht opgekocht en stichtten enkele boerderijen. In 1985 werd de boerderij door Bouma gekocht, met nu tachtig hectare mooie zandgrond, waarvan tien in pacht.

 

 

Catharinus en Leny Bouma, alweer de tweede generatie, ontvingen ons hartelijk. De negentigjarige Kees Bouma vertelde boeiend over de begintijd en ontwikkeling van de boerderij. De familie leeft mee met alle sociale en maatschappelijke bewegingen en hoopt hun levensvisie te kunnen overdragen. Het lijkt erop dat zoon Hesder en vriendin Marianne de beoogde bedrijfsopvolgers worden.
We mochten het voorhuis bezichtigen en ook rondlopen in de ligboxstallen met plaats voor 125 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee. Er zijn twee Lely melkrobots. Al met al een bijzondere boerderij die nog steeds boerderij in bedrijf is.

 

 

Om iets na drie uur vertrekken we terug richting Beetsterzwaag, waarbij we langs een stukje Turfroute, langs de Opsterlandse Compagnonsfeart komen. Enkele kilometers voor Beetsterzwaag fietsen we beschut tussen het groen, wanneer het opnieuw begint te miezeren. Daarom besluit het grootste gedeelte van de groep de laatste lus in Beetsterzwaag niet meer mee te fietsen en rechtstreeks terug te keren naar De Buorskip. Net op tijd. Wanneer de fietsen weer achterop het autorek zjn geplaatst begint het echt te regenen.
We kunnen wederom terugkijken op een geslaagde dag.

Ineke Krantz en Wiebe Hoekstra, namens de Boerderijenstichting Fryslân

Openingsbeeld: De eerste boerderij die werd bezocht, aan de Achterweg in Beetsterzwaag.