Themamiddag en afscheid Hans de Haan

Mooie Themamiddag en het afscheid van bestuurslid Hans de Haan.

Op zondag 24 april heette onze voorzitter Piet Vellinga ongeveer 55 bezoekers welkom in het Fries Landbouwmuseum op de themamiddag welke in het teken stond van het boek “De Amerikaanse boerderij” en het afscheid van Hans de Haan.
Directeur Henk Dijkstra van het Landbouwmuseum gaf de aftrap met  een interessante lezing over de Landbouwmechanisatie in Fryslân. De industrialisatie nam een vlucht en begin 1900 kwamen vanuit Engeland en Amerika de eerste landbouwmachines naar Nederland om de arbeid op de boerderij te verlichten of aangenamer te maken. De periode ook met nieuwe ideeën het gebied van de boerderijbouw

Daarna nam Hans de Haan het over en gaf een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de boerderijbouw waarbij hygiëne een belangrijk thema werd. De ontwikkeling van het Amerikaanse boerderijtype wordt in hun nieuwe boek duidelijk omschreven. Samen met Jacob van der Vaart hebben ze ontdekt dat niet alleen de Friese Mij maar ook Lammert Brouwer met zijn op jonge leeftijd vanuit Amerika opgedane kennis een stuwende kracht was in de ontwikkeling van de inrichting en mechanisatie. Hij  was ook de man die aan de basis stond deze producten hier in de markt zetten.

Derde en hierop aansluitende spreker, de heer Reimer Rauwerda is jaren directeur geweest van Brouwers Stalinrichtingen. Het bedrijf dat dus als eerste uit Amerika materiaal importeerde van het fabricaat Louden. Hij vertelde dat Lammert Brouwers tijdens zijn verblijf in Amerika van Henry Ford heeft afgekeken dat je specialisten onderdelen elders laat maken die je zelf gaat assembleren tot een eindproduct. Wel heeft men de doorontwikkeling hiervan in eigen hand gehouden en zo groeide dit bedrijf uit tot een zeer grote speler en producent op het gebied van de hedendaagse in de latere ligboxstalinrichting. Met een afzetmarkt  op internationale schaal, waaronder ook Amerika!

Nadat Jacob van der Vaart een toelichting had gegeven op de verschillende typen Amerikaanse boerderijen was er de primeur van een korte in het verleden particulier opgenomen film over het mechanisch naar binnen takelen van hooipakjes in de Amerikaanse boerderij van Easterein. Bijzonder om te zien.

Tot slot was er het afscheid van Hans de Haan, medeoprichter en al 37 jaar verbonden aan onze stichting. Hij kreeg mooie woorden van onze voorzitter en werd erelid van het Boerderijenfonds Fryslân.  Op zijn verzoek werd door echtgenoot Etty een zilveren speld uitbeeldende het logo van de stichting met onze provincie als ondergrond op zijn revers aangebracht. Tijdens de geanimeerde receptie drukte menigeen nog even tot afscheid Hans de hand.

 

Ate Feenstra

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *