Zorgen in het Oldambt

Samenvatting

‘Het gaat niet zo best met de boerderijen in het Oldambt. Sommige kun je bijna opgeven als je nu geen actie onderneemt.’ Dat zegt wethouder Ger Klein over de staat van de boerderijen in zijn gemeente. Er moet volgens hem actie ondernomen worden. Daarom komt de gemeente met een ‘boerderijenprogramma’. Opvallend onderdeel daarvan: de boerderijen en het landschap in Oldambt op de lijst van UNESCO Werelderfgoed krijgen.

De staat van boerderijen in de gemeente Oldambt gaat al jaren achteruit. Klein: ‘Akkerbouwers of andere boerenbedrijven weten dat een boerderij veel onderhoud kost. Die hebben vaak wel een plan. Maar particuliere eigenaren hebben daar vaak iets meer moeite mee. Het onderhoud aan een boerderij zit al gauw op 30.000 euro per jaar. En als er eenmaal achterstallig onderhoud is, gaat het snel.’ Bij een van die boerderijen woont iemand ook niet meer in de boerderij zelf, maar in een stacaravan achter het huis.

 

Aan de Hoofdweg in Midwolda.

 

Onder andere langs de Hamdijk, de weg die loopt tussen Klein-Ulsda en Bad Nieuweschans, is het verval goed zichtbaar. ‘Daar zijn bijvoorbeeld meerdere daken ingestort. Bij een van die boerderijen woont iemand ook niet meer in de boerderij zelf, maar in een stacaravan achter het huis.’ Het is niet alleen Klein die de achteruitgang ziet, het viel ook adviesorganisatie Libau op. Dat deed onderzoek en concludeert dat er écht iets moet gebeuren. Dat advies heeft Oldambt ter harte genomen.
Het is niet zo dat de gemeente de portemonnee trekt en al het achterstallige onderhoud gaat financieren. ‘Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaren van de boerderijen. Maar we gaan wél helpen’, zegt Klein.

 

Midwolda, ook aan de Hoofdweg.

 

Er worden twee ambtenaren aangesteld die zich volledig op dit onderwerp richten. Zij gaan met de eigenaren van boerderijen om tafel om te kijken naar wat er moet gebeuren en hoe dat mogelijk gemaakt kan worden. ‘Je hebt bijvoorbeeld subsidies waar de eigenaren niks van af weten, maar die zij wel kunnen gebruiken om het onderhoud mee te bekostigen. Maar je kunt ook meer out of the box denken. In sommige boerderijen kun je een Bed & Breakfast of een ander bedrijfje beginnen, om op die manier geld bij te verdienen. De ambtenaren denken mee met alle mogelijke oplossingen’, vertelt Klein.

 

In Midwolda is een keur aan historische boerderijen, in wisselende staat van onderhoud, te zien.

 

Ondertussen denkt Oldambt aan het grotere plaatje. ‘Op de lange termijn willen we het unieke landschap van Oldambt, waar de boerderijen een belangrijk onderdeel van zijn, beschermen en uitdragen. Daarom verkennen we de mogelijkheid van Oldambt als Nationaal Landschap in 2030 of als UNESCO Werelderfgoed in 2050.’
Klein droomt ervan: ‘Dat kan ervoor zorgen dat meer toeristen naar ons prachtige gebied komen. En dat we hier straks nog mooiere en uniekere fietsroutes hebben. Én de weg naar Europese subsidies is dan makkelijker te bewandelen.’

 

Aan de Menterneweg in Midwolda.

 

Het boerderijenprogramma zoals Oldambt het nu heeft geformuleerd, gaat 200.000 euro per jaar kosten. De eerste twee jaar wil de gemeente dat uit eigen portemonnee betalen, daarna gaat ze op zoek naar andere potjes. De gemeenteraad moet eerst nog wel toestemming geven. Klein en de rest van het college van burgemeester en wethouders hopen dat de raad goedkeuring geeft voor het plan.

 

Aan de Trekwek nabij Scheemda.

 

‘Het gaat slecht met de boerderijen in het Oldambt en het vergt een grote opgave om het tij te doen keren. Het verval van de boerderijen heeft een negatieve impact op onder andere de leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit, economie, woonklimaat en toerisme (…) Op dit moment is er vanuit verschillende partijen enthousiasme en energie om met de uitvoering aan de slag te gaan. Het zou ongunstig zijn om nu geen gebruik te maken van dit momentum.’

Over boerderijen in het Oldambt zie ook https://www.boerderijenboekoldambt.nl/

Bron: RTV Noord
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1083247/boerderijen-en-landschap-in-oldambt-moeten-unesco-werelderfgoed-worden